Spyware

Spyware is, zoals de naam zegt, software om uw surfgedrag te bespioneren. Spyware verstuurt informatie over uw computergebruik en surfgedrag door aan derden, zonder dat u dit doorheeft. Grote kans dat u deze spionagesoftware zelf heeft geïnstalleerd: spyware zit vaak verborgen in onschuldige applicaties die gratis via het internet te downloaden zijn, zoals een gratis computerspelletje of een gratis videospeler. De spyware wordt dan meegeïnstalleerd met de op het eerste oog onschuldige applicatie.

 

De informatie die de spyware over uw computergebruik verzamelt, wordt meestal gebruikt voor marketingdoeleinden. Door te zien welke websites u bezoekt, kunnen zij een bepaald profiel van u schetsen en zo aanbiedingen aan u doen die in uw interessegebied passen. Maar veel mensen zitten er helemaal niet op te wachten dat bedrijven ongevraagd gegevens over hen verzamelen. Daarom detecteren en verwijderen veel antivirusproducten tegenwoordig niet alleen virussen, maar ook spyware.

 

 

Adware

Adware is voor de gemiddelde gebruiker een stuk eenvoudiger te herkennen dan spyware. Adware zorgt ervoor dat u advertenties op uw beeldscherm ziet. Ook adware wordt vaak meegeïnstalleerd met gratis via internet te krijgen applicaties. Maar anders dan bij spyware is de adware vaak een voorwaarde om de software te kunnen gebruiken. De gebruiker moet dan als het ware akkoord gaan met de adware, om het eigenlijke programma te kunnen gebruiken. In tegenstelling tot bij spyware weet de gebruiker dus wel dat er adware op de computer geïnstalleerd staat.

 

Adware zit vaak in computerprogramma's die van oorsprong gratis zijn. Maar omdat de softwareleveranciers ook kosten moesten maken voor het onderhouden van de software, besloten zij advertenties te tonen in de software. De eindgebruiker betaalt dan niet, maar adverteerders betalen voor het onderhoud van de applicatie.

 

 

Dubieuze praktijken bij spyware en adware

Helaas maken softwarebedrijven hier wel eens misbruik van. Voorbeelden van dubieuze praktijken:

 

  • Het toevoegen van links in de favorieten van de browser
  • Het vervangen van bestaande advertenties op websites die de gebruiker bezoekt
  • Informatie over surfgedrag en computergebruik verzamelen en versturen
  • Proberen toegang tot wachtwoorden en creditcardgegevens te krijgen
  • Het aanpassen van de startpagina van de browser
  • Nieuwe pictogrammen installeren op het bureaublad