Audioboeken of luisterboeken

Audioboeken of luisterboeken zijn gesproken opnamen van boeken. Het boek wordt voorgelezen. Het is ontstaan toen men kinderboeken begon voor te lezen, hiervan een opname maakte en deze opname via LP (langspeelplaat) beschikbaar stelde. Later werden deze luisterboeken aangeboden in de vorm van een cassettebandje of CD. Men begon tevens met het aanbieden van boeken voor volwassenen in de vorm van een luisterboek. Dit was bijvoorbeeld interessant voor blinden en slechtzienden. Maar ook wetenschappers en studenten begonnen steeds meer gebruik te maken van audioboeken. Hoorcolleges konden zo namelijk meerdere malen worden beluisterd.

 

Audioboeken werden steeds populairder. Niet zelden werd een audioboek in de vorm van CD of cassettebandje op een gegeven moment gewoon meegeleverd met het gewone leesboek. Lekker heerlijk ontspannen in bed naar een verhaal luisteren. Hierbij werd men ook steeds creatiever: geluidseffecten en verschillende stemmetjes werden toegevoegd, om zo extra sfeer in het verhaal te creëren. En het leuke is dat u een audioboek helemaal niet alleen hoeft te luisteren: u kunt ze met meerdere personen thuis gezellig op de bank beluisteren, maar ook in de auto.

 

Met de komst van het MP3-bestandsformaat is er veel audio naar dit formaat omgezet. Waaronder dus ook luisterboeken. Bedrijven bieden audioboeken zelf tegenwoordig ook aan in de vorm van een MP3. Een voorbeeld hiervan is iTunes, de online audiostore van het bedrijf Apple.

 

 

Luisterboeken en leren

Wanneer u een taalcursus volgt, dan zal u daar ook vaak één of meerdere CD's of DVD's bijgeleverd krijgen. Soms zit daar een luisterboek tussen. Misschien dat u aan het begin van de taalcursus nog niets ervan kunt verstaan, maar toch is het handig omdat u het later zult verstaan en ook nieuwe woorden zult leren. Ook werkt u zo aan uw uitspraak.

 

Maar ook andere vakken kunt u bijleren met behulp van audioboeken. Over ieder onderwerp zijn er wel luisterboeken te vinden: economie, techniek, biologie, psychologie, noem het maar op. Er wordt zelfs gezegd dat wanneer je een informatief audioboek beluistert terwijl je slaapt, dat je de informatie dan toch opslaat.