Audioboeken (luisterboeken)
Audioboeken of luisterboeken zijn audio-opnames van boeken. Iemand leest de inhoud van een boek voor en hier wordt een opname van gemaakt. De meeste bekende boeken zijn inmiddels in de vorm van een audioboek verkrijgbaar. Je hebt audioboeken in de vorm van een CD (compact disk), maar je kunt audioboeken vaak ook downloaden. Bijvoorbeeld via iTunes, de mediabibliotheek van het bedrijf Apple. Zo kun je ook audioboeken op je iPod of iPhone beluisteren.
De geschiedenis van audioboeken
Lange tijd waren er al audioboeken in de vorm van cassettebandjes verkrijgbaar. Deze versies van boeken waren met name voor blinden en slechtzienden bedoeld. Ook hadden wetenschappers via audioboeken toegang tot audio-opnamen van hoorcolleges. En iedereen kent nog wel de tijd dat kinderboeken op langspeelplaat (LP) en later op cassetteband verkrijgbaar waren.
Met de opmars van de CD (compact disk) en MP3 worden audioboeken voor de gemiddelde consument steeds interessanter. Het komt dan ook steeds vaker voor dat audioboeken samen met een leesboek verschijnen. Schrijvers en acteurs hebben de mogelijkheid om aan een audioboek verschillende soorten stemmen en geluidseffecten toe te voegen. Hiermee wordt extra sfeer toegevoegd aan het verhaal.
Waarom zijn audioboeken handig?
Audioboeken zijn zeer handig. Zo kun je in bed toch een boek beluisteren wanneer je geen zin hebt om een leesboek te pakken. Ook voor het leren zijn audioboeken handig. Je kunt in bed en onderweg nog even snel leren voor dat lastige tentamen. Er wordt zelfs gezegd dat informatie die je in je slaap hoort, door je onbewuste toch wordt opgeslagen. Zo leer je dus eigenlijk terwijl je slaapt.
Wat ook erg leuk is, is dat je met meerdere personen naar een audioboek kunt luisteren. Bijvoorbeeld in de auto. Of thuis gezellig met het hele gezin of met vrienden op de bank. Omdat er aan spannende verhalen vaak extra geluidseffecten worden toegevoegd, wordt er een extra sfeer gecreëerd. Met een fysiek leesboek is dit niet mogelijk.
Audioboeken zijn erg gemakkelijk te vervoeren. Stel dat je op je iPod twintig audioboeken hebt staan. Dan hoef je alleen je iPod mee te nemen in plaats van twintig fysieke leesboeken mee te sjouwen.
Een vreemde taal leren met behulp van audioboeken
Wanneer men een cursus in een vreemde taal gaat volgen, dan maakt een audioboek vaak deel uit van het cursusmateriaal. Het voordeel is dat je je woordenschat zo vergroot en dat je ook leert hoe je bepaalde woorden moet uitspreken. Wel is het aan te raden om niet meteen de moeilijke audioboeken te beluisten, maar om het niveau langzaam op te bouwen. Je hebt er immers niets aan als je het grootste gedeelte van een verhaal niet meekrijgt, omdat het te snel gaat of omdat je de moeilijke woorden nog niet begrijpt.
Zitten er risico's verbonden aan audioboeken?
Aan het gebruik van de audioboeken zit één risico verbonden. Wanneer de fysieke boeken compleet vervangen worden door audioboeken, bestaat natuurlijk de kans dat de leessnelheid en de leesvaardigheid van mensen slechter wordt.