Softphone

De softphone is een softwarematige telefoon. Op een computer of laptop sluit men een headset aan. Deze bestaat uit een microfoon en een koptelefoon of oordopjes. Vervolgens moet er speciale software worden geïnstalleerd om daadwerkelijk met de computer te kunnen bellen. Met de meest simpele softphone kun je alleen bellen. De wat meer geavanceerde softphone ondersteunt ook functies zoals doorschakelen, groepsgesprekken en meerdere lijnen.

 

Een geavanceerde softphone ondersteunt ook videotelefonie of beeldtelefonie. Hierbij kun je beelden ontvangen van de persoon met wie je belt. Deze beelden worden met een webcam opgenomen.

 

 

Bellen via internet met de softphone

De softphone kan worden gebruikt om te bellen via internet. Deze technologie heet VoIP. VoIP staat voor Voice over IP. IP staat voor Internet Protocol en is het protocol of taaltje waarmee computers over het internet met elkaar communiceren. VoIP staat dus eigenlijk voor bellen via internet.

 

Een voorbeeld van het bellen over internet is het computerprogramma Skype, dat is geschreven door het gelijknamige bedrijf. Met Skype kan internationaal worden gebeld tegen bijzonder lage kosten. Later ondersteunden ook de programma's Windows Live Messenger (MSN Messenger), GoogleTalk en VoipBuster het bellen via internet.

 

 

Softphone en de telefooncentrale

Een softphone kan naast het bellen via internet ook worden gebruikt om te bellen over het normale telefonienetwerk. Hiervoor is een telefooncentrale nodig die VoIP ondersteunt. De communicatie vanaf de softphone naar de telefooncentrale verloopt dan over het IP-protocol. Vanaf de telefooncentrale naar de andere kant van de lijn wordt het normale telefonienetwerk gebruikt.

 

De softphone vervangt bij deze optie de gewone telefoon. Zoals eerder al gemeld zal de softphone in de meeste gevallen meer functionaliteiten hebben dan de gewone telefoon. Wanneer je met de softphone over het normale telefoonnetwerk wilt bellen, kost dat altijd geld. Wel bestaan er diensten om de belkosten laag te houden.

 

 

Softphone en bellen via internet: de toekomst

Softphones en bellen via internet zullen een steeds grotere rol gaan spelen in de maatschappij. Wanneer alle telefoongesprekken over het IP-protocol zouden lopen, is er nog maar één infrastructuur nodig. En zo zal het waarschijnlijk in de toekomst zijn. Er komen steeds meer gewone telefoons die het internetprotocol ondersteunen. Steeds meer telecombedrijven bieden abonnementen aan waarmee gebeld kan worden via internet. De verwachting is dat de computer en de telefoon steeds verder geïntegreerd zullen worden. En dat opent nieuwe mogelijkheden zoals videotelefonie en doorschakelopties voor particulieren.