De volgende tips zullen u helpen om uw computer te beveiligen. Uiteindelijk is voorkomen altijd beter dan genezen dus doe er uw voordeel mee.
Maak altijd een backup
Maak altijd een backup van uw belangrijkste gegevens en bewaar deze backup in een aparte ruimte, zoals een kluis. Ook behoort tegenwoordig de online backup tot de betaalbare mogelijkheden.
Download updates en patches
Download regelmatig alle updates en patches via Windows Update. Beperk u niet tot alleen de updates voor het besturingssysteem, maar installeer ook alle updates voor uw browser en Windows-toepassingen (ook vaak applicaties genoemd). Vergeet niet om uw Office systeem regelmatig te updaten.
Gebruik een firewall
Installeer een firewall. Zonder firewall kunnen virussen, worms, trojans, malware en adware zich gemakkelijk toegang tot uw computer verschaffen. Er bestaan verschillende firewalls die ook weer in prijs variëren. Men onderkent hardware firewalls en software firewalls.
Instellingen web browser en e-mail programma
Kijk nog eens kritisch naar de instellingen van uw web browser en e-mail client. Web browsers en e-mail programma's maken vaak gebruik van de programmeeromgevingen Active-X en Javascript. Deze programmeeromgevingen bieden echter vaak mogelijkheden aan hackers en crackers om verdachte software en cookies op uw computer te installeren. Hoewel cookies niet zoveel kwaad kunnen, wordt het door hackers of crackers vaak gebruikt om een profiel van u te schetsen en u gerichte e-mail te sturen (spam). In Internet Explorer zet u uw beveiliging voor Internet zone op Hoog en Vertrouwde sites op Laag.
Antivirus programma
Zorg voor een goed antivirus programma of virusscanner. Dit hoeft niet duur te zijn. Er zijn een aantal gratis alternatieven. De virusscanner AVG is daar een goed voorbeeld van.
E-mails
Open niet zomaar onbekende bijlagen van e-mails. Ook al komt de e-mail van een voor u bekende persoon, wie weet is de computer van uw kennis geïnfecteerd met een virus en stuurt het virus de e-mail naar u in plaats van uw kennis.
Humoristische software
Je ziet vaak leuke programma's en Powerpoint presentaties die worden doorgestuurd naar vrienden en collega's omdat ze leuke humor bevatten. Wie kent niet de Powerpoint presentaties met grappig bedoelde teksten en foto's? Het wordt echter minder grappig als u weet dat dit meestal virussen in de vorm van een trojaans paard zijn.
Bestandsextensies wilt u wel zien!
Windows verbergt standaard bekende bestandsextensies. Dit is het stukje van een bestandsnaam na de laatste punt in de naam. Zo heet een Windows-toepassing meestal .EXE aan het eind en een geluidsbestand bijvoorbeeld .MP3 . Wanneer Windows weet wat voor type bestand het is, wordt deze bestandsextensie standaard verborgen. U wilt echter wel de bestandsextensies zien. U wilt weten of iets echt een plaatje is of stiekem een programmabestand (.EXE). Als het namelijk een programmabestand is dat zich voordoet als plaatje of geluidsbestand, is het zeer waarschijnlijk een virus.
Zet uw computer uit
Zet uw computer uit en ontkoppel de computer van het Internet wanneer u geen gebruik maakt van de computer. Een hacker of cracker kan niet inbreken op uw computer wanneer u niet bent aangesloten op het Internet.
Systeem herstellen
Maak een opstartdiskette of een Recover CD / DVD zodat u schade kunt herstellen als er bestanden op uw PC beschadigd zijn. Doe dit voordat er iets verdachts gebeurd, want anders bent u al te laat en moet u uw hele harde schijf formatteren en het besturingssysteem en de toepassingen afzonderlijk opnieuw installeren.