LAMP omgeving

De term LAMP omgeving wordt vaak gebruikt om een set gratis softwarepakketten aan te duiden die in combinatie op een webserver worden gebruikt. De afkorting LAMP staat voor de volgende software pakketten:

 

  • Linux
  • Apache
  • MySQL
  • PHP, Perl en/of Python

 

Al deze pakketten vallen onder de GNU General Public License (GPL). In deze licentie staat min of meer dat u mag doen wat u wilt met de software, op voorwaarde dat u ditzelfde recht doorgeeft aan anderen en de oorspronkelijke ontwikkelaars in uw software vermeldt. Wanneer u zich aan deze regels houdt mag u de software zelfs aanpassen en doorverkopen.

 

 

LAMP omgeving: Linux

Linux is een besturingssysteem of operating system dat zeer geschikt is voor servers op het internet. Linux is afgeleid van het besturingssysteem UNIX. Linux is gratis te downloaden en kan zo de kosten voor de aanschaf van een besturingssysteem drukken.

 

 

LAMP omgeving: Apache

Apache is een webserver of daemon voor Linux. Een webserver is het stuk software op een server dat het mogelijk maakt om webpagina's op de betreffende server te raadplegen. Elke webpagina die u op het internet kunt raadplegen, draait ergens op een webserver. Zo ook het artikel dat u nu leest.

 

 

LAMP omgeving: MySQL

MySQL is een relationeel database managementsysteem (DBMS) voor Linux. In een dergelijk systeem kunt u databases of databanken aanmaken. Een database is niets anders dan een verzameling van gegevens die met elkaar verbonden staan. Via een gestructureerde taal kunt u de gegevens in de database opvragen. Deze taal heet SQL en staat voor Structured Query Language. Hier komt de naam MySQL vandaan.

 

 

LAMP omgeving: PHP, Perl of Python

PHP, Perl en Python zijn programmeertalen die u kunt gebruiken om uw website uit te breiden met programmacode. Zo kunt u bijvoorbeeld programmacode schrijven die de formulieren op uw website kan verwerken. Ook kunnen deze programmeertalen gebruikt worden om de gegevens uit de MySQL database op uw webpagina te tonen.

 

 

Voordelen van de LAMP omgeving

De LAMP omgeving is voor veel bedrijven populair. De reden hiervan is dat Linux, Apache en MySQL in combinatie met PHP, Perl of Python gratis producten zijn. U mag al deze software gratis gebruiken voor commerciële doeleinden. De kosten voor software worden zo enigszins gedrukt.

 

Een andere reden om LAMP te gebruiken is het feit dat de verschillende softwarepakketten goed op elkaar zijn afgestemd. Apache laat zich gemakkelijk installeren op een Linux-omgeving. En PHP heeft standaard ondersteuning voor MySQL.