Backup maken is belangrijk

Het is belangrijk dat u regelmatig kopieën maakt van uw gegevens op de computer. Een dergelijke kopie wordt een "backup" genoemd. Door regelmatig een backup te maken van uw systeem kunt u gemakkelijk een gedeelte van uw gegevens of zelfs al uw gegevens weer terugkrijgen in het geval er iets gebeurt met de computer.

 

 

Backup maken voor bedrijven

Veel bedrijven maken gebruik van magnetische tapes. Deze magnetische tapes lijken op een cassetteband. Het voordeel van een magnetische tape is dat de gegevens 50 jaar mee gaan. Dit is voor particulier gebruik misschien overdreven, maar voor bedrijven zijn tapes een goede oplossing voor het backup probleem.

 

 

Backup maken voor particulieren

U kunt voor uw huis-tuin-en-keuken computer gebruik maken van minder kostbare media dan de magnetische tapes uit het bedrijfsleven. Hieronder staan enkele mogelijkheden.

 

Externe harde schijf

U kunt een externe harde schijf aan uw computer aansluiten en alle belangrijke bestanden kopiëren naar deze externe harde schijf. Vervolgens bewaart u de harde schijf op een veilige plek.

 

Mirroring

In plaats van enkele bestanden op de backup schijf te zetten kunt u ook kiezen voor mirroring. Hiermee maakt u een exacte kopie van uw interne harde schijf op een tweede schijf. Dit betekent dat niet alleen enkele bestanden op de tweede schijf worden gezet, maar dat ook uw besturingssysteem, programma's en instellingen meegaan op de backup. De kopie van de harde schijf wordt vaan een mirror of een image genoemd. Mirroring is de snelste en effectiefste methode om een PC weer werkbaar te krijgen nadat er een systeem crash is geweest.

 

Software om een backup te maken

Er zijn verschillende programma's om een backup, image of mirror te maken. Indien u ervoor kiest om gewoon handmatig uw bestanden naar een extra medium te kopiëren bent u over het algemeen het goedkoopst uit, omdat daarvoor geen speciale software vereist is.

Op internet variëren de prijzen van backup software van gratis voor huis-tuin-en-keuken gebruik tot enkele honderden euro's voor het gebruik door bedrijven.

Eén programma om backups te maken is het programma Acronis True Image, wat helaas niet gratis is. Wel biedt dit programma enkele indrukwekkende mogelijkheden zoals het weer kunnen werken terwijl het herstelproces nog bezig is en het mirroren naar een 'verborgen' gebied van uw harde schijf, waardoor een extra schijf niet persé nodig is (hoewel dat wel veiliger is). Het programma Acronis True Image is uitermate geschikt voor mirroring.