Spyware

Spyware is een computerprogramma (software) dat informatie over de gebruiker verstuurt zonder dat de gebruiker dit weet. Dit gebeurt iedere keer dat de gebruiker met het internet verbonden is. Meestal staat de spyware op de computer omdat de gebruiker een programma via het internet heeft gedownload waar spyware in zat. De gebruiker weet dit meestal niet. De gebruiker denkt bijvoorbeeld een handig tekenprogramma te downloaden, maar onder water wordt er spyware op de computer geïnstalleerd.

 

De informatie die door de spyware wordt verstuurd wordt meestal naar internetbedrijven gestuurd. De gegevens bevatten vaak marketinginformatie en geen persoonlijke informatie. Hoewel het niet onmogelijk is dat een programma in uw persoonlijke gegevens snuffelt.

 

 

Adware

Adware is een computerprogramma (software) dat er voor zorgt dat er advertenties op uw beeldscherm verschijnen. Anders dan bij spyware weet de gebruiker vaak wel dat de adware op zijn of haar computer geïnstalleerd staat. Adware programma's zijn vaak programma's waarin andere functionaliteiten worden geboden, zoals muziek luisteren of tekenen. De gebruiker wordt ervan op de hoogte gebracht dat er advertenties in het programma zitten. De gebruiker moet vervolgens toestemming geven om het adware programma te installeren. Ook adware programma's kunnen marketinginformatie over de gebruiker van de computer naar een internetbedrijf sturen.

 

Adware programma's zijn vaak gemaakt door bedrijven die van oorsprong een gratis computerprogramma aanboden. Omdat de programma's groot en moeilijk te onderhouden werden, werden ook de onderhoudskosten van het computerprogramma groter. Deze onderhoudskosten moeten natuurlijk gedekt worden. Omdat het in principe om een gratis computerprogramma ging, hebben veel bedrijven toen besloten om advertenties te tonen wanneer het computerprogramma in gebruik is.

 

 

Het verschil tussen spyware en adware

Het verschil tussen spyware en adware zit hem in het feit dat spyware programma's zich stiekem op uw computer installeren. Adware programma's kunnen pas na uw toestemming op de computer worden geïnstalleerd. U wordt bij adware programma's van te voren op de hoogte gebracht dat er advertenties getoond zullen worden.

 

 

Hoe spyware en adware worden toegepast

Helaas is het onschuldige karakter van de adware industrie er inmiddels een beetje af. Terwijl in het begin advertenties werden opgehaald van een centrale server die werden getoond in daarvoor bedoelde vensters, werden de mogelijkheden om adware en spyware toe te passen steeds groter. De volgende praktijken worden door deze dubieuze software dan ook regelmatig toegepast:

 

  • Het toevoegen van commerciële links in de favorieten van de gebruiker
  • Bestaande advertenties op websites die de gebruiker bezoekt vervangen
  • Het monitoren van surfgedrag
  • Het toegang verschaffen tot wachtwoorden en creditcards
  • Nieuwe pictogrammen op het bureaublad installeren
  • De startpagina van de browser aanpassen