Integration Services

Integration Services is een onderdeel van Microsoft SQL Server 2005 en 2008. Integration Services wordt gebruikt om gemakkelijk gegevens van een bronsysteem naar een doelsysteem over te zetten. Deze systemen kunnen databases zijn, maar ook tekstbestanden, XML files of Excel sheets. Bij Microsoft SQL Server 2000 werd de voorloper van Integration Services geleverd, namelijk Data Transformation Services (DTS). Omdat gegevens vaak niet 1-op-1 over te zetten zijn, maar er eerst een vertaalslag gemaakt moet worden, vindt er vaak datatransformatie plaats. Hier komt ook de naam Data Transformation Services vandaan.

 

SQL Server Integration Services wordt vaak gebruikt om een datawarehouse te voorzien van gegevens. Het gehele proces van ophalen, transformeren en inladen van gegevens wordt een ETL-proces genoemd.

 

 

Integration Services en ETL

ETL straat voor Extraction, Transformation en Load. Extraction staat voor het inlezen van de gegevens uit het bronsysteem. Transformation is een tussenstap waarbij de ingelezen gegevens worden omgezet naar een formaat dat geschikt is voor het doelsysteem. Load duidt op het daadwerkelijk inlezen van gegevens in het doelsysteem.

 

 

Integration Services: de visuele weergave

Wanneer je het programma Integration Services opstart, krijg je een leeg wit vlak te zien met aan de linkerkant allerlei taken waaruit je kunt kiezen. Deze taken worden control flow tasks genoemd. Een control flow task kan zelf ook weer uit verschillende stappen bestaan. Met pijlen tussen de control flow tasks kun je de control flow bepalen. Dit is de volgorde waarin de verschillende stappen worden uitgevoerd.

 

 

Integration Services: control flow tasks

Soms bestaan control flow tasks uit een set van data flow tasks, maar een control flow task kan ook worden gebruikt om algemene taken uit te voeren. Bijvoorbeeld:

 

  • Het versturen van een e-mail naar een gebruiker
  • Het kopiëren, hernoemen of verwijderen van een bestand of directory (map)
  • Het versturen of ontvangen van bestanden via een FTP server
  • Het uitvoeren van een SQL statement

 

 

Integration Services: data flow tasks

Data flow tasks zijn taken/stappen die modificaties of transformaties op de data (gegevens) uitvoeren. Data flow tasks worden met elkaar verbonden met pijlen, die data flows worden genoemd. Langs de pijlen loopt de gegevensstroom. Je kunt dit vergelijken met een elektrische stroom die langs verschillende componenten, zoals weerstanden en diodes, loopt.