Zend Framework

Zend Framework is een raamwerk van functionaliteiten voor de programmeertaal PHP. Zend Framework werkt volgens het MVC model, zodat de gehele webapplicatie op Zend gebaseerd kan worden. De componenten van het Zend Framework kunnen echter ook onafhankelijk van elkaar gebruikt worden. Componenten zoals Zend_Mail waarmee men mail kan sturen, of Zend_Auth waarmee men de beschikking krijgt over functionaliteiten met betrekking tot gebruikersrechten.

 

 

Hoe is Zend Framework ontstaan?

Zend Framework is een product van het bedrijf Zend Technologies. Zend Technologies heeft niet alleen het framework, maar ook de meest recente PHP engine ontwikkeld. Zij gebruikten als basis de PHP 3 engine, welke oorspronkelijk is geschreven door Rasmus Lerdorf, en hebben deze helemaal opnieuw geschreven. Het resultaat was de Zend Engine. Deze engine is vervolgens als basis voor PHP 4 gebruikt.

 

Omstreeks 2004 ontstond de behoefte om in PHP snel robuuste websites te kunnen maken. PHP moest immers ook nog blijven concurreren met andere systemen die steeds meer terrein wonnen: Java en het .NET framework van Microsoft. Wat men nodig had was een set met componenten die men gemakkelijk in websites kon gebruiken. Deze componenten moesten ook nog eens stevig doorgetest zijn, zodat ze tegemoet zouden komen aan de eisen en wensen die gelden bij productieomgevingen van grote bedrijven. In deze behoefte werd op dat moment niet echt voorzien. Daarom besloot Zend Technologies om zelf een set componenten voor PHP te bouwen, welke bovenop de standaard PHP functionaliteit kan worden gebruikt: het Zend Framework.

 

 

Is Zend Framework gemakkelijk te gebruiken in je PHP project?

Jazeker! Zend Framework wordt geleverd met een zogenaamde Autoloader klasse. Nadat deze klasse is ingeladen, krijgt de webprogrammeur toegang tot alle andere componenten van het framework. Zo kan een webprogrammeur in feite kiezen of hij het hele Zend Framework wil gebruiken, of dat hij alleen onafhankelijke componenten wil gebruiken.

 

 

Enkele veelgebruikte componenten van Zend Framework

Hieronder enkele componenten van het Zend Framework die vaak gebruikt worden:

 

Zend_Acl

Component ter ondersteuning van access control lists. Hier kan worden ingesteld welke gebruikers van de website bij welke componenten mogen komen.

 

Zend_Auth

Component ter ondersteuning van autorisatie op de website, zoals het in- en uitloggen van gebruikers. Ondersteunt ook OpenID.

 

Zend_Date

Ondersteuning van datum en tijd in verschillende regionale formaten. Geeft ook toegang tot extra functies, zoals het opvragen van het tijdstip van de zonsopgang en de zonsondergang op een bepaalde datum.

 

Zend_Db

Database-abstractielaag. Maakt gebruik van PDO (PHP Data Objects).

 

Zend_Form

Handige functies om snel webformulieren in elkaar te zetten.

 

Zend_Mail

Functionaliteiten voor het versturen van e-mail.

 

Zend_Pdf

Component om PDF bestanden te kunnen inlezen, te wijzigen en te genereren.

 

Zend_Session

Component voor sessiebeheer.